Despre tocurile pantofilor

heading_title

Coco Chanel spunea că o femeie trebuie să aibă tocurile, standardul de viață și mintea la înălțime. Nimic mai adevărat. O pereche de  încălțăminte pentru femei cu toc te va face să te simți altfel, te vei mișca altfel și vei avea senzația că ai cucerit lumea. Louboutin, unul dintre cei mai mari creatori de încălțăminte de damă spunea că ”o femeie dezbrăcată ce poartă doar o pereche de pantofi cu toc este ceva minunat, iar un bărbat dezbrăcat ce poartă o pereche de pantofi este ridicol.” Orice femeie ce a purtat o dată în viață o pereche de pantofi cu toc cu siguranță a avut acel sentiment de superioritate. Tocurile te fac să te simți frumoasă, sexy, puternică, pur și simplu femeie.

Istoria tocului este una lungă și controversată, iar unul dintre elementele ce surprinde cel mai mult este destinația or inițială. Tocul, în forma sa apropiată de cel din ziua de azi a apărut în Persia și era destinat călăreților, care erau doar bărbați. Cavaleria trebuia să poată să își mențină poziția pe cal și să nu le scape piciorul prin scăriță atunci când se ridicau în șa pentru a trage cu arcul sau a se lupta cu sabia. Astfel, a apărut tocul pe post de opritor pentru piciorul celor ce aparțineau cavaleriei. Mulți consideră că există variante ale tocurilor înainte de acest moment în istorie. Romanii foloseau un soi de sandale, dar care erau mai degrabă asemănătoare platformelor, adică aveau toată talpa înălțată.

Femeia care a folosit pentru prima oară tocurile pe post de ajutor de ”înfrumusețare” a fost Ecaterina de Medici. Aceasta era logodită cu Ducele de Orleans, moștenitor al tronului Franței, dar ea era o femeie micuță, în schimb el era foarte înalt. În plus, gurile rele spuneau ca el are o amantă extrem de frumoasă. Ecaterina a comandat o pereche de pantofi cu tocuri de 5 cm și a reușit să îl cucerească pe viitorul rege cu grația și silueta sa.

Doctorii spun că obiceiul de a purta tocuri, în special cele foarte înalte nu este recomandat pentru coloana vertebrală. Tocurile purtate frecvent pot duce la probleme de postură, dar și la tasarea vertebrelor. Așa că se poate spune că dacă purtăm tocuri coloana se va strâmba, poziția se va modifica și, poate vom suferi și de dureri. Și totuși de ce purtăm tocuri?

Psihologii sunt de părere că atunci când purtăm încălțăminte pentru femei cu toc ne simțim mai încrezătoare. În plus, se pare că echilibrul precar creat de înălțimea tocului ne face să ne mișcăm mai frumos, mai feminin, datorită unui exercițiu permanent de menținere a echilibrului.

Tocurile simbolizează puterea. Deși pare un concept învechit, realitatea este atunci când te poți situa efectiv deasupra ta și a celor din jur, devii mai sigur pe tine și mult mai înclinata să rezolvi problemele. De fapt, originea tocurilor în modă le conferă, într-un fel un rol aristocratic pentru că prima femeie ce le-a purtat a devenit regina Franței.

Sunt multe femei ce își doresc să poarte tocuri și totuși nu o fac. De ce? Multe persoane au senzația că arată ciudat cu tocuri și că nu știu cum să meargă. Teama acelei femei ce poartă rar tocuri sau chiar deloc este că nu își va putea ține echilibrul și lumea va râde de lipsa ei de experiență. Realitatea este că orice femeie și chiar bărbații pot încălța să meargă pe tocuri fără probleme. Există câteva trucuri pe care trebuie să le urmezi: fă pași mici, pune întâi călcâiul, apoi vârful piciorului. Este de asemenea foarte important, în special cu încălțămintea din piele naturală să o porți prin casă. Astfel încălțămintea va lua forma piciorului tău, pentru că acest material, pielea are această capacitate de a se mula și modifica ușor în funcție de formă. În plus, purtând o pereche de pantofi n casă unde nimeni nu ne poate vedea, poți să înveți cum să o porți și cum să îți menții stabilitatea pe tocurile respective.

Este foarte important, chiar dacă iubești tocurile și vrei să le porți zilnic, să faci mici pauze. Din când în când e recomandat să porți încălțăminte cu toc jos sau fără toc deloc. Talonetele te pot ajuta de asemenea să faci încălțămintea cu toc mult mai comodă pentru picioarele tale.

Este esențial să alegeți acel toc ce vi se potrivește, iar asta o puteți face probând pantofi cu tocuri diferite în magazinul de încălțăminte de damă. Există pantofii cu toc stiletto, acesta fiind un toc foarte subțire și înalt. Apoi sunt pantofii pumps, care au tocul doar un pic mai gros decât cei stiletto, doar că au și platformă vizibilă în partea din față sau spate. Kitten shoes, aceștia au tocuri de ”pisicuță” în traducere liberă, adică niște toculețe subțiri, dar mici, de maxim 5 cm.

Alura și construcția fizică a unei femei sunt iarăși importante pentru a alege tocul potrivit. O femeie înaltă peste 1,80 cm este bine să aleagă un toc nu mai mare de 5 cm, iar una mignonă poate purta și tocuri mai înalte. Un picior mai grosuț este ajutat de un toc înalt pentru că îl subțiază și îl alungește.

Probabil că fiecare femeie din lume, indiferent cât de mult iubește sau urăște încălțămintea pentru femei cu toc, va purta mai devreme sau mai târziu o pereche de pantofi cu toc. Fie că are o întâlnire de afaceri sau un interviu pentru un job sau chiar o întâlnire romantică, cu siguranță va încălța o pereche de tocuri, mai mari sau mai mici. De aceea pantoful cu toc este atât de important în cultura modernă inspirând forma sticlelor și chiar a unor construcții.

Articole asemanatoare

12 sfaturi simple care să vă ajute să alegeți pantofii perfecti

12 sfaturi simple care să vă ajute să alegeți pantofii perfecti

Este un fapt cunoscut că pentru o femeie pantoful trebuie să fie frumos. Dacă treci pe lângă vitrina unui magazin sau...

5 sfaturi pentru a cumpăra pantofi online

5 sfaturi pentru a cumpăra pantofi online

Probabil că nu există femeie care să considere că are îndeajuns de multe perechi de pantofi...

6 tipuri de încălțăminte bărbătească

6 tipuri de încălțăminte bărbătească

Încălțămintea pentru bărbați nu are parte de atâta discuție și o cantitate de informație la fel de mari precum cea de damă.