Cum să cureți perfect pantofii albi

heading_title

Păstrarea încălțămintei cât mai mult timp și într-o stare cât mai apropiată de forma inițială este unul dintre scopurile multora dintre noi, mai ales atunci când am făcut o mică pasiune pentru o anumită pereche de care nu ne putem despărții. Fie că sunt pantofii sau botinele pe care le-ai purtat la nunta ta, fie că sunt papucii în care te-ai dus să naști la spital sau pur și simplu un model de pantofi atât de frumos pentru tine că indiferent câte tocuri ai schimbat la el, tot nu îți vine să îl lași deoparte, cu toții avem acele perechi de încălțăminte pe care le-am dori pururea lângă noi.

Unul dintre aspectele cele mai importante ale îngrijirii unei perechi de pantofi pentru a rezista cât mai mult în timp este curățarea lor, pentru a reuși să păstrăm aspectul exterior cât de mult timp posibil. Atunci când la factorul curățare adăugăm și o culoare (sau non-culoare, după unele teorii) ce este dificil de curățat și întreținut, precum albul, ne vom afla în fața unei adevărate provocări.

Oricât de bine am întreține și pe câte coji de ouă am călca pentru a nu-i păta sau murdării o pereche de încălțăminte albă va fi tot timpul mult mai expusă murdăririi evidente decât orice alt tip de culoare. Vă gândiți probabil că cea mai comodă modalitate de a curăța o pereche de pantofi este să o speli cu apă și săpun și asta nu ar trebui să fie o așa mare filosofie, nu? Din păcate, materialul din care este făcut fiecare pantof este cel care dictează metoda perfectă de curățare pentru acesta. Un pantof de piele întoarsă scufundat în apă s-ar putea să nu-și mai revină niciodată.

Dar, din fericire, mai jos veți găsi o listă completă a metodelor prin care puteți curăța perfect orice tip de încălțăminte albă.

Cum să cureți pantofii albi de piele

Întotdeauna atunci când cumperi încălțăminte de orice fel, materialul recomandat este pielea. Aceasta este ușor de purtat, îi permite piciorului să respire corect, dar este și rezistentă în timp. Pe de altă parte, pielea are trucurile ei atunci când vine vorba de curățat. În special atunci când avem pantofi de culoare albă aplicarea unei creme de pantofi nu ne va ajuta cu nimic la a avea un aspect curat.

Pentru a curăța pantofii albi din piele vei avea nevoie de: apă, un săpun lichid sau solid cât mai clar, fie alb, fie incolor (este important să nu includă coloranți pentru că poate păta), o cârpă, 1 rolă de prosoape de hârtie și un burete magic sponge (se găsesc în supermarket-uri, dar și prin comandă online la produse de curățat).

Întâi de toate vom curăța talpa și marginile ei cu un prosop de hârtie înmuiat în apă, apoi vom șterge cu unul uscat. Lasă-i apoi cu talpa în sus în jur de 10 minute pentru a se usca. Apoi înmoaie buretele în apă și șterge talpa bine. Această operațiune în doi pași te va ajuta să îndepărtezi bine orice urmă de praf sau noroi, chiar dacă a rămas între rizurile tălpii. Scurge buretele bine pentru a nu păta fața pantofului cu ce se scurge din el pe margini.

Apoi ia cârpa, înmoaie-o în un pic de apă, apoi fie freacă săpunul de ea, dacă este solid sau toarnă peste, dacă este lichid. Cu mișcări ușoare, circulare freacă suprafața albă a pantofului până când îndepărtezi orice pată sau urmă de murdărie. Înmoaie cârpa din nou în apă, scurge-o, apoi îndepărtează săpunul de pe pantof.

Lasă perechea la uscat într-un loc bine aerisit, de preferat afară dacă spațiul și vremea îți permit. Astfel se va aerisi bine și nici nu va căpăta miros de umed.

Cum să cureți pantofii albi de piele întoarsă

Pantofii din piele întoarsă sunt prin definiție extrem de pretențioși, orice atingere de o suprafață putând să îi transforme în rateu, iar dacă sunt și albi atunci te poți trezi că i-ai încălțat o dată și gata.

Există totuși o metodă de curățare chiar și pentru aceștia pentru a-i putea folosi cât mai mult. Așadar vei avea nevoie de un creion cu gumă nou (nefolosit) sau o gumă de șters mică (fără latex pentru a nu lăsa pete la șters), o cârpă din bumbac moale, oțet alb, rolă de prosoape de hârtie și o perie specială pentru pantofi din piele întoarsă.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să tamponam ușor toată suprafața pantofului cu ajutorul cârpei de bumbac pentru a ne asigura că este perfect uscat. Apoi vom folosi guma pentru a șterge ușor orice pată de pe suprafața pantofului (nu apăsați pentru că veți crea voi pata!). Folosește apoi un prosop de hârtie și îndepărtează orice urmă de pe suprafața pantofului. Petele care nu au ieșit sunt următorul pas. Înmoaie cârpa în oțet și freacă foarte ușor petele rămase. Lasă apoi pantofii la uscat într-un loc cât mai aerisit, apoi după uscare periază-l pe fiecare cu peria specială.

Cum să cureți pantofi albi din pânză

Probabil că aceștia sunt cei mai simplu de curățat pantofi albi. O metodă clasică, folosită de mulți este spălarea acestora la mașina de spălat. Există două aspecte problematice însă: în timp după spălări repetate în mașină, fie se vor rupe, fie vor căpăta un aspect șifonat și pantofii albi trebuie spălați cam după fiecare purtare, drept urmare vei avea zile în care va trebui să folosești mașina de spălat doar pentru ei.

Există o metodă mai simplă și mai eficientă pentru că te va ajuta să scapi și de eventualele pete. Vei avea nevoie de apă, praf de copt, oțet alb și o periuță de dinți (de preferat nouă pentru a te asigura că este super curată). Amestecă într-un recipient 30 ml de oțet cu un plic de praf de copt (10-14 g) și în jur de 200 ml de apă caldă. Bagă periuța în amestecul obținut și freacă întreaga suprafață a pantofului până se curăță. Cu o cârpă uscată sau un prosop de hârtie îndepărtează excesul de soluție rămas și apoi lasă la uscat.

Cum să cureți adidași albi

Modalitatea de curățare a adidașilor albi seamănă cu cea a pantofilor de pânză. Este recomandat, mai ales dacă adidașii sunt de calitate să eviți să îi speli în mașina de spălat. Motivul este că în general aceștia nu sunt confecționați doar dintr-un singur material și este posibil să ai bucăți din ei ce nu se pretează la spălarea automată.

Așa că vei avea nevoie de praf de copt, pastă de dinți albă sau transparentă, simplă (fără ”particule inteligente”), apă caldă și o periuță de dinți. Amestecă ingredientele și apoi introdu periuța în ce ai obținut și aplică ușor pe pantof. Este important să nu freci cu putere, chiar dacă pata sau petele ți se par greu de îndepărtat. Curăță ușor, fără să aplici presiune, folosind mișcări circulare. Curăță de mai multe ori dacă este nevoie, dar nu freca cu putere pentru că pantoful se poate strica.

Chiar dacă ai învățat acum metodele cele mai bune de curățare pentru orice tip de pantofi albi rămâne valabilă vorba aceea veche că este „mai bine să previi decât să tratezi”. Așa că atunci când achiți la casă perechea de pantofi sau la finalul cumpărăturilor tale online, dacă ești fericitul posesor al unei perechi de încălțăminte albe cumpără și un spray protector și unul repelent pentru pete. Există așa ceva în orice magazin de pantofi, indiferent că este fizic sau online și te va ajuta enorm atunci când este vorba de aspectul pantofilor tăi.

Articole asemanatoare

5 sfaturi pentru a cumpăra pantofi online

5 sfaturi pentru a cumpăra pantofi online

Probabil că nu există femeie care să considere că are îndeajuns de multe perechi de pantofi...

6 tipuri de încălțăminte bărbătească

6 tipuri de încălțăminte bărbătească

Încălțămintea pentru bărbați nu are parte de atâta discuție și o cantitate de informație la fel de mari precum cea de damă.

7 sfaturi pentru o încălțămintea mai confortabilă și mai curată

7 sfaturi pentru o încălțămintea mai confortabilă și mai curată

Multă lume consideră că dacă o pereche de pantofi este bună, atunci va trebui să țină mulți ani. Ceea ce este perfect...