Ce pantofi sunt potriviți pentru birou?

heading_title

Încălțămintea pe care o purtăm zilnic la birou trebuie să fie o combinație incredibilă de eleganță, stil și confort. De multe ori, acest lucru pare imposibil de realizat pentru că ceea ce ne place și considerăm că s-ar potrivi cu ținutele noastre office par a fi pantofi fie cu tocuri prea înalte, fie prea strâmți.

Entuziasmate de o nouă pereche de pantofi abia așteptăm să o purtăm a doua zi la birou, după primele trei ore ne-am dori să îi azvârlim cât colo. Ni s-au umflat picioarele sau a trebuit să stăm prea mult în picioare, cert este că până seara ți-ai dori să mergi în mâini.

De ce trebuie să fie totuși pantofii pe care îi purtăm la birou deosebiți de ceilalți? Motivul principal este că vei sta încălțată cu acei pantofi 8 ore din ziua respectivă. Nu vei putea să te schimbi în ceva mai confortabil până când ajungi acasă. Fiind la birou nici măcar nu poți afișa o privire chinuită pentru că este un cadru profesional. Pe de altă parte nu te poți duce la birou în papuci sau în teniși, mai ales că unele companii au și o politică specifică legată de îmbrăcămintea la birou (case de avocatură, bănci, instituții financiare, etc).

Așa că se opun două întrebări esențiale când vorbim despre pantofii purtați la birou:

La ce caracteristici trebuie să fi atentă?

Care modele se potrivesc cel mai bine cu ținutele de birou și sunt și comode în același timp?

Caracteristici esențiale ale unui pantof comod pentru biro

Interiorul pantofului

Branțurile încălțămintei trebuie să ofere o suprafață care să susțină piciorul, dar să îi ofere și libertate de mișcare și un ușor joc pentru comoditate. Cele mai bune branțuri pentru o pereche de pantofi pe care o porți un număr mare de ore sunt cele pe bază de gel sau spumă cu memorie. Caută pantofii care au un asemenea interior sau folosesc tehnologii asemănătoare.

Atenuarea șocului

În special la pantofii cu toc și mai ales aceia cu toc înalt, atunci când talpa ta calcă se produce o undă de șoc insesizabilă pentru tine ce pornește de la picior și ajunge în coloană. O încălțăminte inadecvată, purtată zilnic poate să rezulte pe termen mediu spre lung în probleme medicale cu coloana. Pantofii de calitate au modalități diferite de amortiza acest șoc fie prin felul în care este construit branțul pantofului, fie prin felul în care sunt realizate călcâiul și tocul pantofului.

Aderența tălpii și flexibilitatea

Talpa pantofului nu trebuie să fie lucioasă, trebuie să fie ideal creată din cauciuc sau alte materiale ce oferă aderență. În plus talpa trebuie să aibă tracțiunea și flexibilitatea optime pentru că în ciuda unei tălpi aderente dacă pantoful nu se flexează corect există riscul să aluneci să cazi.

În special când este vorba despre pantofii pe care îi porți la muncă trebuie să ai mare grijă. Foarte multe spații de birouri au suprafețe întinse pavate cu gresie lucioasă sau chiar sticlă, iar riscul de alunecare este destul de ridicat. Sau dacă meseria ta presupune să alergi, precum în cazul personalului medical de urgență, ai și mai multe șanse să te împiedici sau să aluneci dacă perechea de încălțăminte purtată nu este corect fabricată.

Aerisire

Un pantof care nu are nicio modalitate de aerisire a piciorului este un pantof prost, iar efectele asupra labei piciorului sunt de lungă durată. Sunt foarte multe afecțiuni ale acesteia ce provin de la lipsa de aerisire a unor pantofi de proastă calitate.

În primul rând alege întotdeauna pentru birou pantofi de piele. Nu numai că aceștia îți oferă o mai mare rezistență în timp, dar asigură în mod natural respirația piciorului. Pantofii din piele ecologică sau plastic atrag o transpirație abundentă a piciorului care pe lângă mirosul neplăcut are și urmări medicale precum eczeme, ciuperci, iritații, etc.

Ce modele sunt recomandate pentru birou?

Pantofii clasici cu toc (pumps)

Pantofii clasici cu toc mediu, fie clasic, fie cu un toc mic și mai gros sunt potriviți pentru orice tip de serviciu, mai ales că pot fi asortați la majoritatea ținutelor posibile. O asemenea pereche de pantofi poate fi purtată în orice anotimp chiar și iarna în zilele fără zăpadă.

În ceea ce privește culoarea este bine să te orientezi către nuanțele neutre precum negru sau bej deschis, nude. Acestea se vor potrivi cu orice culori alegi să îmbraci și vor fi pata de discreție de care ai nevoie dacă alegi să porți ceva cu un imprimeu mai îndrăzneț.

Balerini

Balerinii sunt preferații tuturor celor ce doresc să fie atât elegante cât și comode. Balerinul are o finețe fantastică prin natura sa, iar o pereche de balerini de calitate superioară poate fi salvarea ta oricând. O pereche de balerini poate fi purtată cu rochii sau fuste, cu pantaloni și chiar cu blugi. Sunt o alegere ideală chiar și atunci când afară este foarte cald și se potrivesc de minune atunci când plănuiești ca după o zi agitată la birou să ieși cu fetele în oraș sau la o cină romantică.

Trebuie să ai grijă la un singur aspect, datorită construcției lor, balerinii nu oferă foarte mare suport structural, de aceea cel mai bine este să alegi o pereche care un foarte mic și discret toc sau sunt un pic mai înălțați de la sol.

Loafers

Loaferșii sunt pantofi comozi, dar eleganți ce amintesc de lorzii britanici. Deși aceștia au fost inițial pantofi destinați în exclusivitate bărbaților, acum acest tip de pantofi este purtat și de către femei. Similari cu balerinii, aceștia nu sunt atât de decupați sau decoltați și au de asemenea mult mai mult loc în spațiul din față destinat degetelor. Aceasta pentru că aceștia sunt rotunzi în față. Modelele acestora sunt asemănătoare cu cele ale loafers-ilor bărbătești, doar că beneficiază de anumite detalii mai fine, mai elegante.

Pe lângă comoditatea pe care o oferă, spre deosebire de balerini aceștia oferă suport pentru călcâi și pot fi purtați întreaga zi fără probleme.

Ghetuțe sau cizme scurte

Ghetuțele sau cizmele scurte sunt ideale pentru a fi purtate la birou în zilele ploioase sau friguroase. Pe lângă faptul că îți vor proteja piciorul de umezeală și frig, acestea se pot purta cu orice tip de îmbrăcăminte dorești. Cizmele lungi sunt mai pretențioase în ceea ce privește felul în care le asortezi, de aceea cizmulițele sunt de preferat.

Modelele cele mai potrivite pentru birou, în special dacă există un cod de îmbrăcăminte unde lucrezi sunt cele ce au tocuri medii spre mici și culori neutre precum negru, bej, nude.

Pantofi cu baretă la spate

Aceștia sunt o variantă foarte bună a pantofilor clasici cu toc. Ce oferă în plus față de un pantof normal, de tip pump? Faptul că la spate pantoful nu este închis, ci se prinde pe călcâi cu o baretă închisă. Acest tip de închidere prezintă un avantaj net față de cei închiși pentru că au o aderență mai bună pe picior și gleznă. Câteodată, mai ales dacă există pe picior o pereche de dresuri dintr-un material mătăsos cei pantoful clasic este posibil să alunece de pe călcâi și să se transforme exact când nu vrei într-un papuc ... În plus o pereche de pantofi cu deschidere la spate te poate ajuta să  nu te supraîncălzești în zilele mai călduroase de vară, dar să rămâi la fel de elegantă.

Pe scurt, atunci când alegi o pereche de încălțăminte cu gândul de a o purta la birou trebuie să te orientezi în primul rând către ceva comod, care să îi permită piciorului să respire, dar și un stil sau model care să se poată asorta ușor cu stilul adoptat de tine pentru zilele de muncă. Este bine să te orientezi către perechi de pantofi mai scumpi, dar de o calitate foarte bună și neapărat din piele. În special atunci când lucrezi într-un mediu de afaceri este important să nu porți încălțăminte de proastă calitate.

Articole asemanatoare

12 sfaturi simple care să vă ajute să alegeți pantofii perfecti

12 sfaturi simple care să vă ajute să alegeți pantofii perfecti

Este un fapt cunoscut că pentru o femeie pantoful trebuie să fie frumos. Dacă treci pe lângă vitrina unui magazin sau...

5 sfaturi pentru a cumpăra pantofi online

5 sfaturi pentru a cumpăra pantofi online

Probabil că nu există femeie care să considere că are îndeajuns de multe perechi de pantofi...

7 sfaturi pentru o încălțămintea mai confortabilă și mai curată

7 sfaturi pentru o încălțămintea mai confortabilă și mai curată

Multă lume consideră că dacă o pereche de pantofi este bună, atunci va trebui să țină mulți ani. Ceea ce este perfect...